Gavrila Principa 51, Podgorica prgizanas@gmail.com +38269345069

Moja borba

Pisao bih o zdravlju, prevenciji oboljenja, ishrani, liječenju hranom, dobrobitima čiste vode za ljudsko zdravlje… Pisao bih o psima, prirodi, životu u prirodi, proizvodnji domaće hrane, organskoj proizvodnji… Pisao bih o Zemlji, ljepoti putovanja, o dalekim, egzotičnim destinacijama, avanturama, Suncu kao „božanstvu“ svih nas…

Najviše bih pisao o Crnoj Gori. O ljepoti prirode, moru, planinama, klimi, tradiciji, pričama mojih baka i đedova, istoriji koju smo učili kroz školovanje i onoj koju otkrismo od 90-tih.

Ne mogu. Jednostavno, ne mogu.

Moram da pišem o mafijaškom Sistemu, uništenoj alternativi (ako je ikad Sistem dozvolio da postoji), haosu u institucijama, nepostojanju demokratije i vladavine prava, a u srcu smo Evrope, o promašenim šansama da idemo u korak sa hiljadugodišnjim kulturama kojima i pripadamo, nekulturi, lažima koje svakodnevno slušamo, počevši od elite, pa do prosječnog građanina koji je to prihvatio kao nešto normalno, o beznađu na koje svakodnevno nailazim razgovarajući sa građanima.

I dalje, o uništenoj prirodi, privredi i društvu. Kao u osnovnoj školi. Samo naopako.

I pisaću. I ne samo pisati. Boriću se svom svojom energijom, svim svojim znanjem, koje ću nadograđivati, pozivaću građane da se oslobode straha i osjećaja beznađa. Jer moram/o.

Ko ako ne mi. I kada, ako ne odmah! I to beskompromisno, brutalno na Sistem, jer je to jedini način!

Dragan Sošić, građanski aktivista

3 Comments on “Moja borba

 1. Koje je to tvoje znanje, i koji kredibilitet da pišeš o ovome? Koju si školu završio da bi tvoj glas imao smisla? Koliko si knjiga pročitao da bi mogao da razumiješ to o čemu hoćeš da pišeš?! Glavni problem Crne Gore je taj što glas otpora predstavljaju Sošić i ostali koji nemaju dva razreda osnovne škole. Vratite se u oanovnu pa se javite da popričamo.

  • Poštovani Miki,
   razumio sam iz Tvoga komentara da osporavaš moje znanje da pišem. Predlažem da ignorišeš moje pisanje.
   Govoriću iako, po tebi, to nema smisla.
   Malo sam knjiga pročitao koliko ću ih pročitati. Ako misliš da ne razumijem napiši što konkretno osporavaš.
   Glavni problem Crne Gore nije što ja pišem i što se ne slažem sa tim da živimo u mafijaškom Sistemu već što nas je malo! Naročito obrazovanih fali u ovoj antisistemskoj borbi.
   Doprinesi, Miki, ako se ne slažeš sa Sistemom.
   Ili si sistemski vojnik?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *