Gavrila Principa 51, Podgorica prgizanas@gmail.com +38269345069
Nekadašnja zgrada Solane "Bajo Sekulić" u Ulcinju, Foto: Damira Kalač

Kako je devastacija postala oblik uspjeha?

Privatizacija je uspjela da napravi nepremostivi jaz između decenijskih nastojanja da se naše društvo ekonomski i socijalno stabilizuje. Svaki grad kojem je život davala fabrika, lišen je tog identitetskog simbola. Ugašena su sva postrojenja koja su bila žila kucavica za održavanje pristojnog standarda među radničkom klasom.
Sveprisutna društvena amnezija i skretanje pogleda sa očiglednog se ne mogu opravdati, jer je uništenjem fabrika koje se smatraju uzurpatorima prostora, kreirana podloga za totalitarnu državu. Devastatorski talas koji nas je zahvatio uništio je jedini način preživljavanja.

Danas naše fabrike nisu u funkciji, te se vandalski uništavaju. Zašto? Da bi se napravio prostor za stihijsku izgradnju nepotrebnih objekata u privatnom vlasništvu, jer se privatna svojina smatra jedinim zdravim postoljem ekonomskog života.

Drugačije nije ni moglo biti. Privatizacija je bila jedini ishod, jer je solipsizam glavna karakterna osobina naše vlasti, njihova osnovna forma međuljudske komunikacije je manipulativno nastrojena, a pohlepa je inicijator svega.

Dovedeni smo do toga da ignorantnost bude, ne samo činjenično stanje, već i poželjna norma, a svako odstupanje od norme se strogo kažnjava.

Stoga smo primorani da se zamislimo nad pitanjem – kako smo došli do toga da devastacija postane oblik uspjeha?  Ako smo mi, prema njihovim riječima, perspektivno i prosperitetno društvo, zašto smo tu gdje jesmo?

Mina Radulović, građanski aktivista

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *