Gavrila Principa 51, Podgorica prgizanas@gmail.com +38269345069

Blažić: Šćepanović obmanjuje javnost

Nisu tačni navodi Marte Šćepanović, predsjednice Radne grupe za usaglašavanje izbornog zakonodavstva, da je svima koji su zainteresovani, bilo omogućeno da učestvuju u izradi seta zakona, kazao je prof. dr Đorđije Blažić, dekan Fakulteta za državne i evropske studije (FDES). Blažić je reagovao na nedavne navode Šćepanović, koja je medijima saopštila da su „državne institucije, nevladine organizacije i svi zainteresovani“ bili pozvani da učestvuju u izmjenama izbornog zakonodavstva.

On je, ispred FDES-a, tokom oktobra i novembra, „nelegitimnom“ predsjedniku Skupštine Ivanu Brajoviću i Marti Šćepanović, dostavio zahtjev da se ekspertima Fakulteta, NVO sektoru i široj javnosti, omogući učešće u radu Radne grupe, zadužene za usaglašavanje izbornog zakonodavstva.
Blažić podsjeća da na zahtjev nisu dobili „adekvatan odgovor“.

„Ali imamo neshvatljiv ignorantski i selektiran odnos prema jednoj visoko obrazovnoj instituciji, čija je misija da pomogne u unapređenju političkog i pravnog sistema Crne Gore“, naveo je, pored ostalog, Blažić u protestnom pismu za javnost.

Dekan FDES-a navodi da je u podnescima Brajoviću i Šćepanović jasno saopšteno da „Izrada izbornog zakonodavstva, kao osnova za ostvarivanje ustavnog suvereniteta građana, ne može biti rezervisano pravo partijskih poslanika i neshvatlivog ignorisanja visoko obrazovne institucije od strane polovočnog partijskog, a uz to i nelegetimnog ‘predstavničkog tijela’, koje prati jednoumlje partijskih vojnika – dizača ruku koji su privatizovali ustavotvorni i zakonodavni organ“.

„U kontekstu takvog, prije svega nepristojnog, nekulturnog, a da ne pominjem poslodnov odnosa, javno protestujemo i demonstrativno povlačimo zahtjeve nedostojnim partijskim vojnicima prepuštajući im, u ovoj fazi, da sami uobličavaju svoje lične i partijske interese“, naveo je, pored ostalog, Blažić u protestnom pismu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *