Gavrila Principa 51, Podgorica prgizanas@gmail.com +38269345069

Blažić: O izbornim zakonima odlučuju kao da su njihovo vlasništvo

Prof. dr Đorđije Blažić je negirao navode Marte Šćepanović, predsjednice Radne grupe za preporuke OEBS-a, koja je kazala da dekan Fakulteta za državne i evropske studije (FDES) insistirao da bude član tog skupštinskog tijela. On je kazao da je sa FDES-a upućen zahtjev da to bude neko od eksperata Fakulteta, a ne da to bude on.

Blažić je ranije optužio Šćepanović da nije dozvolila učešće pravnih stručnjaka i predstavnika NVO u radu tog skupštinskog tijela. Šćepanovićeva tvrdi da je Blažić insistirao da bude član Radne grupe, što je ona odbila, navodeći da to može da bude samo poslanik.

“Od tri dopisa koje smo uputili Skupštini, odgovor smo dobili samo na jedan i u njemu nije bilo obrazloženja da samo poslanici mogu biti članovi Radne grupe, kao ni na osnovu kojeg propisa je to uređeno. Do sada nisam bio siguran, ali sada jesam, da su polovični Parlament i članovi Radne grupe privatni posjed poslanika koji trenutno sjede u njemu i da samo oni imaju pravo da kako im odgovara uređuju naše izborno pravo, koje su nam ionako odavno oteli i za sebe prisvojili. Aferim! Prevaziđoše i Zimbabve Mugabea”, kazao je Blažić.

Komentarišući to što odluku o formiranju Radne grupe za preporuke OEBS-a donosi Kolegijum Skupštine, on je kazao da to govori u prilog tome da oni „samo o sebi i za sebe donose odluke o suverenom pravu građana, isključujući ih kao nosioce suvereniteta u svim oblicima društvenog organizovanja građana“.

Blažić je negirao i navode Šćepanović koja je kazala da je dekan FDES-a bio pozvan da dâ doprinos izmjenama seta izbornih zakona.

“Bio je pozvan, kao i svi ostali koji su dali svoj doprinos prvo u pisanoj formi, a onda usmeno obrazlagali svoje predloge na sjednicama…”, rekla je predsjednica Radne grupe.

FDES je Šćepanović i predsjedniku Skupštine, Ivanu Brajoviću, krajem oktobra i u novembru uputio tri dopisa za zahjevom da eksperti tog Fakulteta budu uključeni u rad Radne grupe. Odgovor su dobili samo na prvi, i to u vidu javnog poziva.

Blažić diskriminatorskim smatra to što je Skupština ignorisala dopise jedne visokoškolske institucije, dok su grupu građana “Građanska akcija”, uz javni poziv, informisali i da će njihovi predstavnici biti pozvani da radnoj grupi obrazloži predloge.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *