Gavrila Principa 51, Podgorica prgizanas@gmail.com +38269345069

Znate li koliko građani plaćaju političke partije?

Bavljenje politikom je unosan posao, a osnivanje partija, u crnogorskim uslovima, predstavlja – biznis. A to partijama omogućava Zakon o finansiranju političkih subjekata i političkih kampanja.


Da li ste za ukidanje Zakona o finansiranju političkih subjekata i političkih kampanja?

Loading ... Loading ...


Zakon reguliše način sticanja i obezbjeđivanja finansijskih sredstava za rad i izbornu kampanju, kao i način kontrole finansiranja i finansijskog poslovanja partija.

Budžetska sredstva za finansiranje redovnog rada parlamentarnih partija u Skupštini Crne Gore iznose 0,6% ukupnih planiranih budžetskih sredstava, umanjenih za sredstva kapitalnog budžeta i budžeta državnih fondova.

Budžetska sredstva za finansiranje redovnog rada parlamentarnih partija u skupštini opštine, Glavnog grada i Prijestonice iznose od 1,1% do 3% ukupnih budžetskih sredstava, umanjenih za sredstva kapitalnog budžeta – planirani tekući budžet, za godinu za koju se budžet opštine donosi.

Sredstva u visini od 20% raspodjeljuju se u jednakim iznosima parlamentarnim partijama u Skupštini, odnosno skupštinama opština, a ostalih 80% sredstava, srazmjerno ukupnom broju poslaničkih, odnosno odborničkih mandata, koja imaju u trenutku raspodjele.

Šta kažu izvještaji DRI

Prema podacima iz izvještaja Državne revizorske institucije (DRI) o reviziji Godišnjih konsolidovanih finansijskog izvještaja crnogorskih partija, lani je iz državnog budžeta za 14 partija opredijeljeno preko 5,3 miliona eura. Najviše sredstava iz budžeta dobila je Demokratska partija socijalista (DPS), više od 2,3 miliona, što je skoro polovina iznosa koji je opredijeljen za ostalih 13 stranaka.

Prema podacima objavljenim u izvještajima DRI, iste partije su, po osnovu prihoda od lokalnih uprava, u  2016. dobile preko 1,6 miliona eura.

Centar za demokratsku tranziciju je lani objavio da će u 2016. godini svakog dana za finansiranje stranaka iz budžeta biti potrošeno 18.000 eura, što je više od 6,5 miliona za godinu. Pozivajući se na te podatke, Radio Slobodna Evropa je tada naveo da je svaka partija na sat “gutala” 750 eura poreskih obveznika.

Ne odgovaraju i kad pogriješe

Osim što dobro zarade od bavljenja politikom, u partijama ne mare ni kada za finansijske izvještaje dobiju negativno mišljenje DRI i godinama nijedna nije snosila nikakve posljedice zbog toga.

TV Vijesti je nedavno objavila da su tri od 22 političke partije, kojima su kontrolisani finansijski izvještaji za prošlu godinu, dobile negativno mišljenje DRI (SNP, Liberalna partija i Crnogorska), da je ove godine takvo mišljenje stiglo za Novu srpsku demokratiju, a najavljeno je da isto čeka još najmanje tri stranke.

“Je li bilo posljedica? Nije. Dešavalo se da pojedine partije po tri godine zaredom dobiju negativno mišljenje i nijesu snosile nikakve posljedice“, kazao je Nikola Kovačević iz DRI.

Pogledajte koliko je za pojedine partije opredijeljeno sredstava iz budžeta za 2016, odnosno 2015. godinu, te koliko su iste partije, lani i prije dvije godine, prihodovale od lokalnih uprava.

Izvor: DRI

One Comment on “Znate li koliko građani plaćaju političke partije?

  1. Кад већ упропаштавају и “државу” и народ да не (по)троше само они. Пореске обвезнике и тако ништа не питају.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *