Gavrila Principa 51, Podgorica prgizanas@gmail.com +38269345069

Razvija se ideja formiranja širokog građanskog Bloka u Crnoj Gori

Cilj ideje formiranja, koju privodi kraju grupa slobodomislećih građanki i građana, mahom javno prepoznatih aktivista i aktivistkinja, intelektualaca i ostalih društvenih činilaca, je kreiranje društvenog ambijenta za održavanje slobodnih, tajnih, neposrednih i nadasve regularnih izbora bez zloupotreba državnih resursa i političke korupcije birača.

“Prepoznali smo svu apatičnost političkog, ekonomskog i ukupnog društvenog stanja uz imananciju politikantskih nadgornjavanja i sukoba partijskih insteresnih grupa koje rezultiraju nemogućnosti obezbjeđenja legitimnosti i legalnosti državnih institucija i obezbjeđivanju ustavne suverenosti građana da neposredno biraju odbornike i poslanike u predstavničkom tijelu države i lokalne samouprave. Rovovske pozicije interesnih grupa iz Vlasti i opozicije su toliko duboke, da nijesu u stanju ni da otpočnu, a kamoli realizuju kvalitetan dijalog koji bi rezultirao legitimnim i legalnim fer i demokratskim izborima“, kazao je jedan od inicijatora ideje prof. dr Đorđije Blažić (dekan FDES).

„Danas je svakome jasno da je Crna Gora u ozbiljnoj institucionalnoj krizi najvišeg ustavotvornog i zakonodavanog organa – Skupštine CG i da ni vlast ni opozicija nemaju namjeru da je na Ustavom CG propisan način rješavaju, što se jasno zaključuje iz aktivnosti Vlasti koja samo fingira poziv na parlamentarni dijalog, a ne na Ustavom propisan način rješavanja krize, sa jasnim ciljem da omalovaži i u krajnjem prekine višemjesečni bojkot rada Parlamenta od strane opozicije.

Sa druge strane takođe se fingira proces bojkota svojom pasivnošću svedenim na povremena sopštenja za javnost na medijima. Upravo se iz tog razloga nameće veoma jasna potreba da se kreira jedan širok, neformalan građanski Blok, koji bi pokrenuo proces sa mrtve tačke. Javnim pozivom koji će ubrzo da uslijedi, želimo da okupimo sve kvalitetne pojedince koji nijesu aktivni u političkom sektoru. Bez dileme, to će da bude značajan potencijal, koji će strukom, aktivizmom, ali prije svega modernim javnim govorom, početi da mijenja ambijent, kojeg su nam političari do te mjere obesmislili, da je opšti osjećaj kod većine građanstva da se radi ponovo o ličnim i partijskim interesima, a ne interesima građana Crne Gore, koje građani veoma skupo plaćaju desetinama milona eura. A gdje je njihova odgovornost za to“, rekao je Blažić.

Sagledavajući takvo amorfno institucionalno i ukupno društveno stanje vrijeme je da kao zajednica svima pokažemo, kako stranoj tako i domaćoj javnosti, a prije svega sami sebi i budućim generacijama, da smo kao odgovorni građani dužni i u stanju da u važnom momentu reagujemo u interesu svih građana, a ne samo partikularnim ličnim i partijskim interesima grupice interesnih politikanata.

„Ovo će biti prvi put snažna i jasna alternativa i poruka svim onim, toliko puta i decenija viđenim igrama na štetu građana, ali u ličnom interesu, koje za naše milionske novce koje izdvajaju poreski obaveznici i dalje igraju kao i onima kojima su godinama uzurpirali građanski suverenitet otimanjem biračkog prava, a koji i pored toga nikako ne uspijevaju da zemlju izvuku iz opšte institucionalne, ekonomske političke i ukupne društvene krize. Istovremeno, ovo je i poziv svim slobodnim građanima da u skladu sa svojim mogućnostima doprinesu rješavanju atrofiranog stanja jer nemamo pravo da, poslije 27 godina, i dalje ćutimo držeći glavu u pijesku i rizikujući da izgubimo još nekoliko generacija naše djece. Niko nije dužan više nego što može, ali je svako dužan da u granicama svojih sposobnosti da ovoj državi i narodu ono što može“.

Građanski blok želi ostvarenje ustavnog koncepta, ne fingiranje i obesmišljavanje Crne Gore kao nezavisne i suverene, građanske, demokratske, ekološke i države socijalne pravde, zasnovana na vladavini prava i republikanskog oblika vladavine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *