Gavrila Principa 51, Podgorica prgizanas@gmail.com +38269345069
Ognjen Jovović

Jovović: Blok do slobodnih izbora

Opozicija bi trebalo da bojkotuje izbore koje raspisuje režim, u suprotnom nemaju prava da govore o fer i slobodnim izborima, pa da nakon njih iznova narodu govore kako su pokradeni i izmanipulisani i kako se desila politička korupcija, kazao je aktivista i jedan od inicijatora formiranja Građanskog bloka, Ognjen Jovović.

Bićeš izmanipulisan i pokraden i dešavaće se i dalje politička korupcija, dok god ti ne sjedneš sa svojim kolegama iz opozicije i ne dogovoriš jasan plan pritiska na ovu vlast da se ispune uslovi o fer i slobodnim izborima. A ovo sastali se ne sastali se, ko se vratio u parlament – radi mene ova opozicija može ujutro da uđe u parlament ništa se značajnije desiti neće”, rekao je on.

Za Jovovića, ponašanje crnogorske opozicije predstavlja “obično mazanje očiju građanima, anesteziranje svijesti građana kod kojih se stvara iluzija da oni zaista nešto rade”.

“Šta se to značajno dogodilo u proteklih godinu dana, od kada je opozicija u bojkotu, zbog čega je ova vlast zaista imala neku zebnju da opozicija može da je ugrozi”.

Jovović podsjeća da od 2012. godine, kada je otkrivena afera “Snimak”, opozicija ništa nije učinila.

“Izgubili smo bezmalo šest godina. Ona kriminalna banda, Jelića, Daliborke Pejović, ekipe koja je učestvovala u aferi, nam je najbolje pokazala principe po kojima ova vlast vlada. I šta je opozicija uradila za tih šest godina”, kaže on, dodajući da je problem u izbornom procesu.

“Dozvolili smo da jedan potpuno neustavni predsjednik, koji je, prije svega, neustavno kandidovan, veoma konroverzno, shodno aferi ‘Snimak’, na izborima pobijedi i bukvalno samoga sebe ustoliči i da on sve izbore raspisuje i daje mandat svakom premijeru da sastavi vladu. Imali smo još niz izbora sa sličnim ishodom i to ne treba nikog da čudi, kad imate potpuno nelogičnu situaciju – da u državi koja ima 625.000 stanovnika, imate 530.000 birača”, kaže Jovović.

Sudbinu Crne Gore prepustiti onima koji ovdje žive

On dodaje da je gora činjenica da se danas u Crnoj Gori “izdajništvo mjeri time ko će se vratiti u parlament”.

Mjera izdajništva bi trebalo da bude onaj koji izlazi na ove izbore koji se i dalje raspisuju po istim principima kao dosad. To je suština priče. Ovaj populizam koji nam se svakodnevno servira – mi se borimo, mi skačemo, obilazimo… to je pričanje prazne slame i to će dokazati izbori na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici. U Petnjici će na dan izbora biti više birača nego stanovnika. Mi sa tom pošasti konačno treba da se izborimo. Da se zna da građanin koji ima drugo prebivalište nema pravo da dođe iz inostranstva i odlučuje o sudbini crnogorskih građana“, kazao je Jovović.

On je rekao da ne želi nikome da uzme biračko pravo, ali dodaje da izborni sistem mora biti promijenjen. U tom smislu, kako je kazao, najprije treba unijeti izmjene u birački spisak.

“I to je ono što opozicija stalno govori – o fer i slobodnim izborima. Nemaš pravo da govoriš o fer i slobodnim izborima, a uporno izlaziš na izbore koje raspisuje ovaj isti režim. I poslije svakih izbora, ponovo narodu govoriš kako si pokraden i izmanipulisan i kako se desila politička korupcija. Bićeš izmanipulisan i pokraden i dešavaće se i dalje politička korupcija, dok god ti ne sjedneš sa svojim kolegama iz opozicije i ne dogovoriš jasan plan pritiska na ovu vlast da se ispune uslovi o fer i slobodnim izborima. A ovo sastali se ne sastali se, ko se vratio u parlament – radi mene ova opozicija može ujutro da uđe u parlament ništa se značajnije desiti neće”.

Jovović smatra da opozicija sve radi kako bi “ušićarila” kod opozicionog biračkog tijela dio kolača, koji bi omogućio da opozicioni lideri i njihova preduzeća prežive od mandata, do mandata.

Svojim djelovanjem, kako je rekao, opozicija je dovela do toga da “nikada nije vladala veća apatija u narodu, nego što je to danas“.

“Ne mogu nikog oko mene da natjeram da govori o javnim stvarima i o politici, a sve je to rezultat njihovog nerada”, rekao je on.

U nastavku je kompletan snimak intervjua Ognjena Jovovića na People TV:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *